Donem resposta als reptes del món actual
Isabel la Catòlica, 20 - 08291 Ripollet
935 809 566
A FEDAC RIPOLLET celebrem la setmana de la ciència!
Per celebrar aquesta efemèride, cada curs ha realitzat diferents reptes i experiments molt interessants! Els experiments s’han dividit per cursos i cicles, adaptats a diferents nivells de dificultat i complexitat, per equilibrar les experiències. Per fer aquest article, hem dut a terme un recull dels experiments, que es mostraran a continuació en la setmana de la ciència!
L’alumnat d’infantil va executar diferents activitats i experiments pel dia de la ciència. Un d’ells va ser un experiment per comprovar com podem explotar un globus amb la pell d’una llimona a causa de la reacció àcida que produeix, pel seu líquid cítric. La reacció que van descobrir va ser la de corrosió.
L’altre experiment va ser observar una reacció química fent ús d’elements quotidians. Els materials que van utilitzar van ser: vinagre de vi, bicarbonat i colorant (també podien afegir sabó per afegir bombolles a la reacció)
Quan barregem bicarbonat de sodi (que és una base), amb el vinagre (que és un àcid), veiem com aquests reaccionen i es transformen en aigua, acetat de sodi (una sal) i diòxid de carboni (un gas).
Tot seguit van fer, entre tots, un “slime” format per cola, espuma d’afaitar i líquid de lents de contacte. Per decorar el “slime”, van afegir purpurina. Però, el secret va ser afegir dues cullerades de bicarbonat, per formar aquesta massa viscosa.
L’alumnat de cicle inicial va fer dues divertides proves de raonament i càlcul matemàtic. Cicle mitjà va fer un experiment amb un ou. La idea era que botés si queia a terra. L’ou s’havia de posar en vinagre i passat un temps (1 o dos dies) la closca de l’ou s’havia de separar fent que l’exterior fos emmotllable, resistent i viscós. Al cap de dos dies, el vinagre aconsegueix dissoldre la closca i gràcies al procés d’osmosi, l’aigua del vinagre passa a través de la membrana elàstica a l’interior de l’ou modificant les seves propietats. L’activitat final, es va realitzar dos dies després, com l’experiment marcava. Ara, tocava la part divertida, llençar l’ou des d’una gran alçada!
L’alumnat de cicle superior de primària i primer i segon d’ESO, va realitzar l’experiment de les cúpules de fusta de Leonardo. Van fer servir uns pals de fusta especials capaços de creuar-se entre si. Aquests exerceixen una força i creaven una lleugera corba, que a gran escala esdevenia una impressionant cúpula. Fins i tot, alguns alumnes es van aventurar a col·locar-se dins, per demostrar l’estabilitat i l’eficàcia de l’estructura! Gràcies a aquesta activitat experimental van descobrir nous coneixements relacionats amb les estructures i també van haver de cooperar entre ells per aconseguir muntar les cúpules!
Mireu els nostres post d’instagram de primària i de secundària! No oblideu de seguir-nos a l’instagram d‘Actualitza’t! També podeu mirar les altres entrades del nostre web!
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola